Wood-fired deck oven
PELLADOR
- Traditional wood oven baking in proven MATADOR quality
- Energy-efficient through the use of CO²-neutral wood pellets: sustainable, economical and availability is guaranteed
- Manual, semi-automated and full-automated loading
What used to be completely normal in the past, is a unique selling point today: breads from the wood-fired deck oven
Just like in historic wood-fired ovens, the PELLADOR® is directly fired with wood pellets and its open flame burns directly in the baking chamber, giving the baked goods the typical wood oven flavor.
Fully flavored bread from the wood-fired deck oven
Optimum volume, tender flaky crust, juiciest crumb and long-lasting freshness
Firing with
wood pellets
The PELLADOR® is a directly
wood-fired deck oven. A pellet burner burns natural wood pellets (DIN 51731) in a combustion chamber.
Intermediate buffer
for pellets at the oven
Real wood flame burning directly in the baking chamber
The gases produced in the combustion chamber are conducted into the baking chamber, where they burn with an open flame.
Reproducible
baking results
Thanks to the WP NAVIGO control system.
WP BakeryControl - The central software for your bakery
The quality of the product benefits from WP BakeryControl: better control of the baking sequence in relation to capacity utilization, extended product shelf life, less scrap, and consistent quality thanks to stored recipes and automated machine control.
WP PELLADOR
Effizientes Backen mit nachhaltiger Energie
Mit dem PELLADOR hat WP eine Holzbackofenserie entwickelt, welche die Vorteile des Holzbackofens mit den Anforderungen an die durchgängige Produktion moderner Bäckereibetriebe zusammengeführt hat. Die Technologie basiert auf zwei Pelletbrennern je Herd. Die im Brennerraum entstehenden Gase werden direkt in die Backkammer geleitet, verbrennen dort mit offener Flamme und heizen die Steinwände der Backkammer auf. Die Zeit zwischen den Backvorgängen kann wesentlich verkürzt werden, wodurch eine hohe Produktivität gewährleistet ist.
Präzise Steuerung der Backtemperatur
Beim herkömmlichen Holzbackofen lässt sich die Temperatur im Ofen nur bedingt steuern. Die Qualität von Brennholz ist nicht immer gleichbleibend, zudem kann der Abbrand nicht gestoppt werden. Im PELLADOR ist eine wesentlich gezieltere Temperatursteuerung möglich. Pellets haben eine gleichbleibend gute Qualität. Die gewünschte Backkammertemperatur lässt sich aus Erfahrungswerten und dem Regelverhalten der Backkammer errechnen. Der Brennvorgang kann durch Beenden der Pelletzufuhr unterbrochen werden, es kommt nur zu einem kurzen Nachbrand. Dadurch entstehen Backergebnisse in kontrollierbarer, gleichbleibend hoher Qualität.
Weniger Platzbedarf, mehr Produktivität
Im Unterschied zum klassischen Holzbackofen können beim Pellador 2 bis 3 Herdkammern übereinander angeordnet werden. Zusätzlich ist es möglich, zwei Pellador mit jeweils 3 Herden zu einem Turm-Pellador mit 6 Herden zu vereinen. Mit einer Beschickungsanlage können die Backkammern beschickt und entladen werden. So erhält man auf kleiner Grundfläche eine hohe Produktionskapazität.
Die Vorteile im Überblick
- Direkt befeuerter Holzbackofen zur Produktion von Holzofengebäck
- Darf nach BMEL Holzofenbrot / Holzofenbrötchen benannt werden
- Pro Herd 2 Pelletbrenner
- 2 direkte Flammen brennen in die Backkammer
- Einhaltung aller geltenden Emissionsrichtwerte
- Einsatz von Siemens-Touchsteuerung
Advantages and output
The PELLADOR® uses CO²-neutral wood pellets as energy source. It features an integrated vapor generator and impresses with its favorable energy balance. Its taste-developing qualities enable the resource-saving and environmentally friendly production of bakery items with a natural, scrumptious flavor. The PELLADOR® can be operated manually or in combination with the WP loading systems.
- Advantage on the market:
- Use of wood as a renewable energy source
- Flavorful bread baked in wood-fired ovens is the trend and allows for greater added value in the market
- Best baking results in proven MATADOR quality
Optimum volume, tender flaky crust, juiciest crumb and long-lasting freshness - New products and environmental awareness attract new customers into the store
- Flavorful bread from wood-fired oven
- No bitters from the soot in the bread or pastries
- Reproducible, best-quality baking results thanks to WP NAVIGO control system
- Technical advantages:
- Smaller footprint compared to ovens set in brick
- Short installation times on site
- Manual loading or in combination with WP loading systems
- Short intervals between loadings
- Low energy consumption
- Vaporizer for every oven
- Compliance to all energy emission levels
Number of ovens:
2, 3, 5 or 6 ovens/decks per oven
Oven width:
1.2 to 1.8 m
Oven depth:
2.0 to 2.4 m
Baking area:
3.8 to 25.9 m²
Options
Breads from the wood-fired oven
Their taste is incomparable, many customers are delighted.
Swabian spelt Seelen
Finn breads
Gassenhauer mixed rye breads
Large Roggenriese rye breads
Large Weizenriese wheat breads
Sunflower seed breads
Gnadenberg breads
Mixed grain breads
Our sales team will gladly answer all your product-related questions.